Vælg en side

Bliv frivillig

Hvad man skal gøre for at blive frivillig

Information til nye hjælpere i Dansk Blindesamfunds Ungdom

Dette brev er tænkt som en information til nye hjælpere i Dansk Blindesamfunds Ungdom. Det indeholder vores forventninger til en hjælper samt nogle gode praktiske råd.
Formålet med din deltagelse i et arrangement er, at både de synshandicappede deltagere og du får en god oplevelse. Du er hjælper, men det gør ikke noget, at vi samtidig har det sjovt sammen.

Vores forventninger til dig er

  • At du har lyst til at møde nye mennesker
  • At du spørger, hvis du er i tvivl om noget, også når du skal give praktisk hjælp til en synshandicappet deltager.
  • At du kan give hjælp på en respektfuld og ansvarlig måde.
  • At du udviser ansvarlighed i forhold til indtagelse af alkohol.
  • At du har – og overholder tavshedspligt før, under og efter arrangementer.

Vi har følgende gode råd til dig:
Spørg inden du bare gør. Dvs. at du spørger, inden du bare griber fat i den synshandicappede og føre vedkommende derhen, hvor du tror, at han/hun skal hen.
Tilbyd din arm og lad den synshandicappede sige, hvor I skal hen. Du ledsager bedst en synshandicappet ved at lade ham/hende holde dig på albuen eller overarmen.
Vis den synshandicappede håndtag i tog og bus, når I rejser sammen.
Vis den synshandicappede, hvor der er en ledig plads, når I skal spise eller bare sidde ned.
Vær opmærksom på, at den synshandicappede godt kan have brug for en hånd, selvom han/hun bruger en førerhund.
Spørg den synshandicappede, om han/hun har brug for at få at vide, hvad der serveres, og hvor tingene er på tallerkenen, når I spiser sammen.
Brug udtryk som ”se, ”vi ses””, ”blind” og ”svagsynet” i naturlig sammenhæng, det gør synshandicappede selv.
Gør opmærksom på det, når du kommer ind i eller forlader et rum.
Vær opmærksom på, at der er forskel på synshandicap. Blinde og stærkt svagsynede vil typisk have brug for mere hjælp end de, der ser lidt bedre. Spørg hvis du er I tvivl, om nogen har brug for en hånd.
Vær opmærksom på, at mange synshandicappede benytter det at række en hånd i vejret som tegn på, at de har brug for en håndsrækning.
Af og til vil du komme ud for at flere har brug for din hjælp på en gang. Det kan da være nødvendigt, at du gør den, du aktuelt hjælper, opmærksom på,at der er flere, der har brug for din hjælp.

Du kan måske komme til at føle dig lidt til overs, når der ikke lige er noget, du kan hjælpe med. Det betyder ikke, at du gør noget forkert, det betyder bare, at tingene fungerer. Hvis du fx. har lyst til at sætte dig og snakke med nogen, så gør du bare det. Det kræver naturligvis, at du er klar, når der igen er brug for en hånd.
Vær i god tid. Arrangører og deltagerne kan have brug for din hjælp inden programstart. På den måde sikre alle, at programmet ikke skrider.
Det er en god idé at koordinere opgaverne mellem jer, hjælpere, indbyrdes, da det som synshandicappet arrangør kan være svært at have det overordnede overblik.
Sige til og fra, hvis du vurderer at en deltager selv kan håndtere en opgave eller overtræder dine personlige grænser. Tal med arrangørerne, hvis en sådan situation opstår.

Relevante opgaver for hjælpere i DBSU:

  • Hjælpe med at finde deltagere i forbindelse med rejsen
  • Hjælpe med at komme på plads og få pakket ud ved ankomsten og eventuelt rundvisning.
  • Hjælpe i spisesituationer (finde pladser, øse op, sørge for drikkevarer mv.)
  • I samarbejde med os arrangører sørge for, at deltagerne får deres eventuelle medicin
  • Hjælpe med at have det store overblik under aktiviteterne (Er alle kommet?, Er alle beskæftiget med den givne opgave?, Er der nogen der har problemer med den givne opgave?)
  • Hjælpe med eventuelle praktiske ting som kræver kørekort og bil.
  • Hjælpe med at få pakket tasken ved afrejsen og se efter “glemte sager”
  • Arrangørerne vil gerne have at man som hjælper kommer til dem, hvis hjælperen kan se, at en deltager ikke har det godt.
  • Det er selvfølgelig arrangørerne der står for, og har ansvaret for gennemførelsen af arrangementet, men da de også er synshandicappede, er det svært at have det store overblik.

Ved du hvordan man ledsager en synshandicappede?